Pályázati banánhéj Nr. 5. – Cégek ’feldarabolása’ pályázati szempontból

Előfordul, hogy egy cég túl kicsi forgalma, létszáma vagy más gazdálkodási mutatója miatt nem tud, vagy nem akkora összegre tud pályázni, mint amekkorára szeretne. Ezt a problémát általában az okozza, hogy a tulajdonosnak több vállalkozása is van a többféle tevékenysége okán, viszont egyik vállalkozás sem elég erős ahhoz, hogy indulni tudjon egy pályázaton, vagy megfelelő összegre tudjon pályázni. Ha viszont a többféle üzleti tevékenység egy vállalkozásba lenne szervezve, akkor megfelelő kapacitásokkal rendelkezhetne a vállalkozás a pályázati lehetőségen való indulásra.

 

Nyilvánvalóan több előnye is van a különféle tevékenységek külön cégekbe való szervezésének már csak a tisztán látás végett is, de a magyar KKV-k esetében azok kis létszáma és forgalma miatt pályázati szempontból mégis az a tanácsunk, hogy ha lehet, inkább egyesítsük erőinket, és minél nagyobb létszámmal, árbevétellel és eszközállománnyal rendelkező vállalkozásunk legyen. A pályázati kiírások egy fő kitétele, hogy a pályázati projekt összköltsége nem haladhatja meg a vállalkozás előző évi árbevételét. Igencsak bosszantó tud lenni, ha egy cég azért nem igényelheti meg a kívánt támogatást, és nem valósíthatja meg a kellő mértékű beruházást, mert az előző évi árbevétele ehhez nem volt elég.

 

Egy példa:

Gyöngyösi székhelyű ügyfelem vállalkozásának két üzletága is volt. A családi vállalkozásban működő cégben a feleség egészségügyi szolgáltatást nyújtott, míg a férj egy éttermet üzemeltetett. A két üzletág tehát egy vállalkozásban volt működtetve, így viszonylag magas volt az árbevétele és létszáma is. A cég az egészségügyi üzletágat kívánta fejleszteni egy új, nagy értékű diagnosztikai berendezés beszerzésével. Ezen üzletágnak viszont kicsi volt a bevétele így, ha a vállalkozásnak nem lett volna egy vendéglátási üzletága, akkor csak magában, mint egészségügyi vállalkozás nem lett volna gazdaságilag elég erős a pályázat benyújtásához. Jelen esetében viszont az erők egyesítése lehetővé tette a pályázást, amely sikerrel is zárult. Azóta meg is vásárolták, és használják a berendezést.

Vélemények

Ajánlatkérés / Kapcsolatfelvétel

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kapcsolat

Cégnév

EURO Pályázat Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Cím

2040 Budaörs, Szabadság út 117. (Budaörs Office Park)

Telefonszám

+36 20 / 371 1961

E-mail cím

info@europalyazat.hu