Gyártástechnológiai fejlesztés a Somlai Kft-nél

  • Cégnév: Somlai Kft.
  • Cég székhelye / telephelye: Körmend
  • Megnyert pályázat neve: KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén
  • Megnyert pályázati összeg: 25 671 899
  • Pályázat megnyerésének dátuma: 2019.01.14.

A Somlai Kft. (továbbiakban: Társaság) székhelyén a Körmend, Ifjúság utca 2-ban található műhelyébe kíván beszerezni egy Goodway GS-2000YS típusú ellenorsós Y-tengelyes eszterga megmunkáló központot. Ez a gép óriási technológiai előrelépést jelent majd a Társaság életében, és ezzel a fejlesztéssel a Társaság egy jelentős lépést tud majd tenni az ipar 4.0 megvalósítása irányába.

 

A Társaság egy klasszikus fémmegmunkálással foglalkozó forgácsoló cég, amely különféle acélból készült alkatrészeket szállít be vevői számára. A Társaság jelenleg több CNC esztergával rendelkezik, de ezek jellemzően csak kettő, három, négy vagy öt tengelyesek, és egyik sem rendelkezik ellenorsóval és y tengellyel. Ennek eredményeképpen a Társaság egyik termékét sem tudja egyetlen gép segítségével legyártani, hanem mindig át kell tenni, és egy másik gépen is meg kell munkálni a félkész alkatrészt. Ha pedig marást is igényel a munkadarab, akkor még kettő gép munkájára is szükség van. Ez tehát marási munka esetén négy gép egymást követő, összehangolt munkáját igényli, ami nagyon lassítja a munkafolyamatokat, nem mellesleg bonyolult munkaszervezést is igényel. Ezt fogja sokkal hatékonyabbá tenni az új gép azáltal, hogy ellenorsóval is rendelkezik. Az ellenorsó egy második orsó, amely nagyon hasonló, mint a főorsó csak kisebb teljesítményű hajtó motorral rendelkezik. Az új gép ellenorsója képes lesz a főorsótól átvenni a félkész munkadarabot, és az eddig megfogott, vagyis az eddig megmunkálásból kimaradó felületet is megmunkálni. Vagyis az újonnan beszerzendő géppel készre lehet munkálni az egész alkatrészt anélkül, hogy ki be rakosgatnánk egyik gépből a másikba. Ez nagyon jelentős időspórolást és hatékonysági javulást fog a gyártásban eredményezni, hiszen az állásidők csökkennek, aminek eredményeképpen a Társaság egységnyi idő alatt a sokszorosát fogja tudni legyártani az alkatrészeknek a mostani állapothoz képest.

 

Az ellenorsó mellett az újonnan beszerzendő gép másik nagy előnye az y tengely lesz, amivel együtt a gép összesen hat tengellyel fog rendelkezni. A y tengely előnye, hogy ki tud mozdulni az x-z síkból, ami által jóval összetettebb és bonyolultabb megmunkálást igénylő alkatrészeket is le tud majd gyártani a Társaság. A Társaságot sokszor keresik meg olyan megrendelésekkel, ahol a legyártandó alkatrészek valamilyen aszimmetrikus és/vagy nagyfokú merőlegességű és párhuzamosságú megmunkálást igényelnek. Ezek a termékek elsősorban csapágyházak, fedelek és tengelyek lehetnek. A Társaságot ilyen megrendelésekkel kereste meg a BPW-Hungária Kft., amely főleg teherautó futóműveket és mezőgazdasági gépeket gyárt. A kazánokat és kandallókat gyártó PNH Kft. szintén az előzőekben említett bonyolultabb alkatrészekre adott volna megrendelést a Társaságnak. Ezek a cégek már most is a Társaság ügyfelei, akiknek egyszerűbb megmunkálást igénylő alkatrészeket gyárt a Társaság, de a mostani fejlesztéssel a bonyolultabb alkatrész megmunkálási igényeiket is ki fogják tudni szolgálni. A régi vevők mellett új vevőket is fog várhatóan hozni a fejlesztés. A Társaság eddig megfelelő gép hiányában nem tudott dolgozni a gyógyszeripari ampullákat és üvegcséket gyártó Schott Kft-nek, pedig tőlük is érkezett már megrendelés különböző alkatrészek legyártására. Az új géppel mindez megváltozik, és a Schott igényeit is ki fogja tudni elégíteni a Társaság.

 

Az előbb felsoroltakon kívül még további előnyökkel is bír az új eszterga gép. A Társaság eddig jellemzően csak fűrészelt előgyártmányból tudott dolgozni, ami annyit jelent, hogy első műveletként le kellett szalagfűrésszel vágni a szálanyagot. Az új gép beszerzésével erre nem lesz szükség, vagyis a szalagfűrészelés művelete elhagyható lesz, így az acél szálanyag alapanyagot a gép maga mindenféle előgyártás nélkül meg tudja munkálni.

 

Az új gép további előnye, hogy a jelenlegi maximális 500 mm-es megmunkálható munkadarab hosszúság 750 mm-re nő. Előnyként jelentkezik, hogy az új gép a jelenlegi esztergagépekhez képest nagyobb hajtott szerszám teljesítménnyel és fordulatszámmal bír. Ennek előnye, hogy sokkal jobb felületkialakítás érhető el. A gépről még elmondható, hogy a piacon elérhető egyik legkorszerűbb és legmegbízhatóbb vezérléssel rendelkezik, ami könnyű kezelhetőséget és nagyfokú rugalmasságot biztosít a dolgozók számára.

 

Összességében elmondható, hogy az új eszterga-megmunkáló segítségével egy nagyon nagy technológiai előrelépést tesz a Társaság, aminek eredményeképpen megvalósul az egy megfogásban történő készre gyártás a korábbi több műveleti és több gép általi gyártás helyett.

Ezzel elérhető lesz az állásidők csökkentése, ezáltal a termelékenység és a hatékonyság növelése, valamint új termékek gyártásának a bevezetése.

Vélemények

Ajánlatkérés / Kapcsolatfelvétel

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kapcsolat

Cégnév

EURO Pályázat Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Cím

2040 Budaörs, Szabadság út 117. (Budaörs Office Park)

Telefonszám

+36 20 / 371 1961

E-mail cím

info@europalyazat.hu