Hegesztés-technikai modernizáció a Maximont Kft-nél

  • Cégnév: Maximont Kft.
  • Cég székhelye / telephelye: Székesfehérvár
  • Megnyert pályázat neve: KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén
  • Megnyert pályázati összeg: 15 515 612
  • Pályázat megnyerésének dátuma: 2019.01.17.

A MAXIMONT Ipari, Szerelő és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Társaság) egy jelentős fejlesztés megvalósítására készül. Az acélszerkezet-gyártással és technológiai csőszereléssel foglalkozó vállalkozás legfontosabb gyártási művelete a hegesztés. Ez képezi az általa végzett megmunkálás legnagyobb hányadát, így nagyon nem mindegy, hogy a Társaság milyen fejlettségi szinten van a hegesztés technológiája terén. Amennyiben sikerül magát a hegesztési folyamatokat modernizálni, akkor az összességében nagyon jelentős kihatással lesz a Társaság termelékenységére és jövedelmezőségére, illetve a gyártási költségek csökkenése révén versenyképesebb árakkal tud megjelenni olyan új vevők látószögében is, akik esetében az elavult technológia és költségesebb gyártás miatt eddig nem tudott sikert elérni.

 

A Társaságnak jelenleg régebbi típusú, elavultnak számító hegesztő gépei vannak, amelyekkel kapcsolatban több probléma is jelentkezik. A jelenlegi Migatronic márkájú hegesztőknek igen magas az áramfelvétele, ami igencsak drágítja az előállítási költségeket, emiatt a Társaság a nagyon árérzékeny vevőknél nem tud versenyképes árat adni. További probléma, hogy ezek a gépek nehezen alkalmazkodnak az áramingadozáshoz. A székesfehérvári gyárban viszont gyakoriak az áramingadozások, amely megváltozott körülményekhez a gép nem tud alkalmazkodni, ezáltal a hegesztő kezelőjének folyamatosan változtatnia kell a gép beállításain, és az sokszor az ideális beállítások elvesztésével jár. Ez lassítja a hegesztés folyamatát, sok utómunkálatot igényel, nem mellesleg a hatékonyság rovására is megy. További komoly hiányossága a most használt gépeknek, hogy nincs szoftveres nyomon-követési lehetőség, vagyis nem lehet számítógép által követni, hogy az adott hegesztő berendezés mikor és milyen hatékonysággal dolgozik, miközben erre az ipar 4.0 irányába haladva nagy szükség lenne.

 

Fenti problémák alapján a Társaság egy átfogó hegesztés-technikai modernizációra készül, hogy az előbb említett problémák mind kiküszöbölhetők legyenek, és a Társaság olyan új termékeket is le tudjon versenyképes áron gyártani, amelyekre eddig az elavult és költséges hegesztési technológia révén nem volt képes. A Társaság tehát új hegesztő gépeket kíván beszerezni előbbi célok elérése végett. Az újonnan beszerzendő hegesztők közül a legtöbb olasz gyártmányú Selco gép lesz, amely egy prémium márkát jelent a hegesztő gépek piacán. A Selco gépek előnyei a következők.

A Selco hegesztők szabadalmazott green@wave technológiával vannak felszerelve, amellyel rendkívül hatékony hálózati áramfelvétel érhető el. A nagy bemeneti áram tűréshatár (+20%/-20%) és a teljesen digitális vezérlés lehetővé teszi, hogy a gép gyorsan reagáljon a hegesztési feltételek változására, magyarán a már említett áramingadozásokra. A gép ilyenkor újra számítja, és beállítja a paramétereket a legjobb minőségű hegesztési varrat elérése érekében. A Társság becslése szerint az ez által elérhető termelékenység növelés és az utómunkálatok csökkenése miatt mintegy 25%-os költségmegtakarítást lehet elérni, ami pedig versenyképesebb árakhoz vezet.

 

Fontos, hogy a Selco gépek automatizált és/vagy robotizált hegesztőrendszerekben is alkalmazhatók. A Weld@net system szoftver használatával egyszerre több hegesztő-berendezést is lehet felügyelni számítógépről. A gép fejlett gyártás- és költség riportoló rendszerével pedig a hegesztő rendszerek minősége és termelékenysége is kiszámítható és ellenőrizhető.

 

A hegesztő gép nagyon gyors alkalmazkodást tesz lehetővé az új munkákhoz, köszönhetően a 117 előre beállított szinergikus programnak.

 

Az előbb említettek alapján a Társaság gyorsabban, jelentős költségmegtakarítással és sokkal jobb minőségben tud majd hegeszteni. Ez egyrészről lehetővé teszi, hogy vastagfalú, 20-40 mm-es csővezetékek hegesztésére is alkalmassá váljon a Társaság, valamint, hogy sokkal kedvezőbb árakkal tudjon megjelenni a piacon. Ezáltal olyan új termékek legyártására is kaphat majd a Társaság megrendeléseket, amelyekre eddig a magasabb ár miatt nem kapott. Ilyen megrendelésre számít a múltbéli tapasztalatok alapján a Társaság a Caterpillar-tól gém- és markoló kanál gyártására, vagy az Air Liquide-től előregyártott technológiai üzemrészekre és levegő bontó acélszerkezetekre.

 

A Társaság székesfehérvári üzemében kívánja megvalósítani a fejlesztést, ahol egy 686 m2-es gyártó részleg áll a Társaság rendelkezésére. Ez a fióktelep tökéletesen alkalmas jelen fejlesztés megvalósítására, és megfelelő infrastruktúrával ellátott.

 

A Társaság jelen fejlesztéstől azt várja, hogy jelentősen fejlődik hegesztési technológiája, amely új vevőket és piacokat fog eredményezni a számára. A költséghatékonyabb és sokkal jobb minőségű hegesztés pedig a Társaság nyereségességére is nagyon jó hatással lesz.

Vélemények

Ajánlatkérés / Kapcsolatfelvétel

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kapcsolat

Cégnév

EURO Pályázat Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Cím

2040 Budaörs, Szabadság út 117. (Budaörs Office Park)

Telefonszám

+36 20 / 371 1961

E-mail cím

info@europalyazat.hu