Technológiafejlesztés a termelési folyamat felgyorsításával a Multiszolg Bt-nél

  • Cégnév: Multiszolg Bt.
  • Cég székhelye / telephelye: Vác
  • Megnyert pályázat neve: Mikro-, kis- és középvállalkozások eszközberuházásainak támogatása Pest megye területén
  • Megnyert pályázati összeg: 39 988 895
  • Pályázat megnyerésének dátuma: 2019.01.16.

A Multiszolg Bt. egy jelentős technológiai fejlesztést jelentő beruházásra készül, amelynek legfőbb hatása a termelési folyamat felgyorsítása lesz. A Társaság egy cérnafűzőgép és egy ív összehordó gép beszerzését tervezi, amely gépek a sokszorozása gyorsítják fel az adott munkafolyamatot. A cérnafűzőgép a Társaság régi gépét váltja fel, míg az ív összehordó gép a dolgozók fizikai munkáját váltja ki. Mindkét gépről elmondható, hogy beszerzésük megkönnyíti majd a dolgozók jövőbeni munkavégzését.

A Társaság egy olyan technológiai korszerűsítést jelentő beruházást kíván megvalósítani, amelynek legfőbb célja a termelési folyamatok felgyorsítása. A Társaságnak jelenleg két olyan gyártási művelete van, amely nagyon lassúnak mondható. Az egyik a cérnafűzés, a másik pedig a kinyomtatott ívek összehordása.

 

A Társaság cérnafűző gépe már 30 éves. Ez 30 éves technológiával működő gép már nyilvánvalóan nem felel meg a mai követelményeknek sem minőség, sem kapacitás, sem munkaerő kihasználás szempontjából. A gép lassúsága komoly problémákat okoz, mert belassítja a termelést, és a Társaságnak nagy nehézségei akadnak a rendelési idők betartásával.

 

A másik művelet az ívek összehordása. Ezt jelenleg helyenként 4-5 munkavállaló végzi egyszerre, akik naponta akár több km-t járnak be az íveknek egy nagy asztalra való összehordásával. Ez egyrészt nagyon megterhelő a munkavállalók számára, másrészt szintén borzasztóan lassú.

 

A Társaságnak muszáj felgyorsítania termelését és bizonyos munkafolyamatokat sokkal jobban automatizálnia annak érdekében, hogy lépést tudjon tartani a versenytársakkal. A Társaság vevői egyre rövidebb és rövidebb teljesítési határidőket szabnak, amelyeket a Társaság egyre nehezebben tud teljesíteni. Nem mellesleg ezzel a munkavállalói létszámmal a Társaság nem tud többet termelni, márpedig az országosan jellemző munkaerőhiány a Társaságot is elérte. A Társaság menedzsmentje a termelési folyamat felgyorsításában és az automatizálásban látja a fejlődés lehetőségét, ami által több megrendelést tudnak majd elvállalni ugyanakkora munkavállaói létszámmal, és így tudják majd árbevételüket növelni.

 

Mindezek érdekében jelen projekt keretében beszerzésre kerül egy Smyth FF-280 típusú cérnafűzőgép. A cérnafűzőgép a könyv íveinek cérnával történő egymáshoz varrására szolgál. Ezen művelet azt eredményezi, hogy a könyv sokkal strapabíróbb lesz. Gyakorlatilag csak széttépni lehet. Az új cérnafűzőgép egy nagyon fejlett technológiával rendelkező gépnek tekinthető, amely modern Omron PLC vezérléssel rendelkezik. a gépkezelő egy forgó 12 colos színes érintőképernyős kezelői felületen tudja majd a gépet beprogramozni. A gép további előnye, hogy rengeteg dolgot automatikusan állít be maga, így például az ívlökőket vagy a felső és alsó szívó fejeket. Ezekkel nem kell a kezelőnek bajlódnia, ami sok időt venne igénybe, hanem az előre beprogramozott program kiválasztása után már indíthatja is a gépet. A Társaság becslése szerint az új gép a régihez képest akár 5-10-szeres gyorsaságú is lehet, nem mellesleg a kezelőnek is sokkal könnyebb és kényelmesebb lesz rajta dolgozni. A minőségről már nem is beszélbe, hogy mennyivel szebben és precízebben dolgozik majd ez a gép, mint a régi.

 

A Smyth P12 függőleges betöltésű összehordó gép pedig nem is egy régi gépet fog kiváltani, hanem csupán egy nagy asztalt, amelyen a Társaság dolgozói eddig az íveket nehéz fizikai munkával összehordták. Ezen gépet is haszonlóan az előzőhöz egy mikroprocesszor (PLC) vezérli, és itt is érintőképernyő segítségével lehetséges a gép programozása. A gép nagy előnye, hogy a termelés indításakor az összehordó gép automatikusan felismeri, mely állomások fognak dolgozni, és ezzel időt takarít meg a könyv összehordási program elkészítéséhez, és lecsökkenti a teljes gép beállítási idejét. A gép előnye az ívek kézi összehordásával szemben, hogy nagyságrendekkel lecsökken a hibázás lehetősége, mert a gép felismeri, ha valami hiba (például: ciklushiba, termékhiány a zsebben) van, és a 7 colos érintőképernyős monitorok mutatják a riasztás okát. A Társaság itt is úgy számol, hogy az új gép egységnyi idő alatt nagyjából 10-szer annyit ívet tud majd összehordani, mint amennyi a kézi összehordással lehetséges volt. Fontos, hogy a dolgozók munkájára ezentúl is szükség lesz, de munkájuk sokkal kényelmessebbé válik.

 

A Társaság két eszközt kíván beszerezni, így csak önállóan támogatható tevékenységet valósít meg, önállóan nem támogatható, de választható tevékenység nem szerepel a pályázati költségvetésben.

 

A Társaság legfőbb célkitűzése, hogy a közeljövőben modernizálja gépparkját, és ezzel folyamatosan gyorsítsa és automatizálja a termelését, hogy ezáltal versenyképes tudjon maradni a piacon. A Társaság ezen modernizálási program eredményeképpen a régi ügyfelek egyre nagyobb igényeinek kiszolgálása mellett új ügyfelektől is el tud majd vállalni megrendeléseket akár rövid teljesítési határidőkkel is. A Társaság ezen modernizálási programjának egyik fontos állomása a mostani beruházás, amely a termelés két leggyengébb, leglassabb láncszemeit veszi ki, és helyettesíti két nagyon modern, számítógép vezérelt, a mai kor követelményeinek mindenben megfelelő gépekkel.

 

A beruházás hatására a Társaság képes lesz mind a meglévő ügyfelek, mind általánosságban a piac egyre rövidülő teljesítési határidőinek megfelelni, még jobb minőségű termékeket előállítani.

 

 

Vélemények

Ajánlatkérés / Kapcsolatfelvétel

Kapcsolat

Cégnév

EURO Pályázat Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Cím

2040 Budaörs, Szabadság út 117. (Budaörs Office Park)

Telefonszám

+36 20 / 371 1961

E-mail cím

info@europalyazat.hu