Pályázati banánhéj Nr. 2. – A saját tőke kérdésköre pályázati szempontból.

A Kormány azt ígéri, hogy a 2021-2027-es új költségvetési időszak KKV-knak szóló pályázati lehetőségeit már 2021. első negyedévében meghirdetheti. Így, ha most lépnek, a cégeknek még épp elég idejük van arra, hogy felkészüljenek az újabb pályázati időszakra.

Itt a 2. szempont, amire érdemes figyelni, hogy pályázatkész állapotban tartsuk cégünket.

 

A saját tőke kérdésköre

Sokszor előfordul, hogy amikor felhívjuk a cégvezetők figyelmét arra, hogy gondok vannak a cég saját tőkéjének összegével, az esetek nagy részében nem is értik, miben áll a probléma. Úgy gondolom alapvetően ennek az az oka, hogy a saját tőke egy számviteli fogalom, a cégtulajdonosok pedig csak a legritkább esetben jártasak a számvitelben.

 

Mi is az a saját tőke?

A saját tőke a Társaság vagyona, ami alapításkor megegyezik a jegyzett tőkével.

Hogyan lehet negatív/hogyan mehet a jogszabályi minimum alá a saját tőke, miközben a cég alapításakor ezt az összeget rendelkezésre bocsátották?

Ez úgy fordulhat elő, hogy a működés során megtermelt eredmény növeli, a veszteség viszont csökkenti a saját tőkét, így egy Kft. esetében az alapításkor befektetett minimum 3 millió Ft-os tőke egy év után akár mínuszba is mehet, ha a cég az első éves működése során több millió Ft-os veszteséget termelt. Ezzel az a gond, hogy a könyvelők egy normális, a kezdő cégek esetén gyakran előforduló folyamatként ’könyvelik el’ (szó szerint).

Ezzel az a probléma, hogy sok esetben több éves működés során sem sikerül ezt a kezdeti veszteséget ledolgozni, és az elért nagyon szerény éves nyereségek sem elégségesek ahhoz, hogy a társaság visszatornázza magát a 3 millió Ft-os kezdeti alapállapotba.

Miért fontos pályázati szempontból, hogy ne legyen negatív egy cég saját tőkéje?

A pályázati kiírások egyik alap kizáró oka a következő:

Nem pályázhat az a cég, amelynek a pályázat benyújtását megelőző év éves beszámolója alapján a saját tőkéje a törzstőke (alaptőke) jogszabályban előírt legkisebb mértéke alá csökkent.

Kft-k esetében ez a jogszabályi minimum azzal a 3 millió Ft-tal egyezik meg, amit alapításkor kellett a cég rendelkezésére bocsátani. Gyakran találkozunk olyan céggel, amelynek a tavalyi beszámolójában a saját tőke mondjuk 2,5 millió Ft, miközben az elmúlt 3 évben nyereséges volt, de volt régebben egy negatív éve, amelynek veszteségét az elmúlt évek szerény nyereségei sem pótolták vissza. A tulajdonost pedig abszolút hidegzuhanyként éri a hír, hogy emiatt cége nem tud pályázni.

Bt-k és Kkt-k esetében nincs a törzstőke mértéke vonatkozó kötelező előírás, így ott csak arra kell figyelni, hogy a saját tőke ne menjen negatív tartományba.

 

Mit tehetünk a probléma kiküszöbölése érdekében?

Mindenképpen kérjük meg a könyvelőnket, hogy a beszámolót annak beküldése előtt küldje át nekünk átnézésre. Keressük meg a saját tőke sorát a mérlegben, és győződjünk meg arról, hogy annak értéke Kft. esetében eléri a 3 millió Ft-ot.

Ha alatta van, konzultáljunk a könyvelőnkkel, hogyan lehetne ezt nagyobb nyereség kimutatásával 3 millió Ft fölé tornázni. Ez azért is fontos, mert ha a saját tőke nem elégséges értéke miatt zárjuk ki cégünket a pályázásból, akkor ezt egy egész évre tesszük, és ezen időszak alatt bizony akár több pályázaton való indulásból is kizárjuk magunkat.

Vélemények

Ajánlatkérés / Kapcsolatfelvétel

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kapcsolat

Cégnév

EURO Pályázat Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Cím

2040 Budaörs, Szabadság út 117. (Budaörs Office Park)

Telefonszám

+36 20 / 371 1961

E-mail cím

info@europalyazat.hu