Pályázati banánhéj Nr. 3. – Megfelelő TEÁOR tevékenységek kiválasztása

A következő banánhéj, ami miatt egy vállalkozás pályázati forrásoktól eshet el: a megfelelő TEÁOR tevékenység megléte a cégjegyzékben.

 

De mi az a TEÁOR?

A TEÁOR, a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere – a vállalkozás által végzett tevékenységek. Itt megkülönböztetünk főtevékenységet és melléktevékenységet. A főtevékenység értelemszerűen az a tevékenység, ami a Társaság húzóágazata, amiből a legtöbb árbevétele származik. A főtevékenységen felül pedig egy cégnek bármennyi melléktevékenysége lehet.

A TEÁOR-ral kapcsolatos problémák abból adódnak, hogy sok cégnek – egyszerű figyelmetlenségből, vagy valami más megfontolásból – nem a megfelelő, a gyakorlati tevékenységét ténylegesen fedő TEÁOR tevékenység szerepel a cégjegyzékében. Ami még ennél is nagyobb gond: a valóságban végzett tevékenysége egyáltalán nincs bejegyezve.

Előfordul, hogy egy gyártó/termelő cégnek semmiféle feldolgozási tevékenység nem szerepel a cég tevékenységei között, kizárólag szolgáltató jellegű tevékenységek vannak feltüntetve. Ezzel az a baj, hogy vannak olyan pályázati kiírások, amelyek csak meghatározott TEÁOR tevékenységű cégeket támogatnak, például csak gyártó, feldolgozóipari cégeket. A fenti példában említett, csak szolgáltató tevékenységgel bejegyzett cégek így ki lesznek zárva a pályázók köréből, miközben a valóságban olyan tevékenységet végeznek, amit a pályázati kiírás támogatni szeretne.

Nagyon fontos tehát, hogy ellenőrizzük, milyen TEÁOR tevékenységek szerepelnek vállalkozásunk cégjegyzékében, és győződjünk meg róla, hogy minden tevékenység szerepel, amellyel cégünk ténylegesen foglalkozik. Ebben az ügyvéd, a könyvelő, vagy egy pályázati tanácsadó is tud segíteni.

Minden vállalkozás cégkivonata ingyenesen letölthető a https://www.e-cegjegyzek.hu/ linken, amely az Igazságügyi Minisztérium által fenntartott hivatalos weboldal.

Vélemények

Ajánlatkérés / Kapcsolatfelvétel

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kapcsolat

Cégnév

EURO Pályázat Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Cím

2040 Budaörs, Szabadság út 117. (Budaörs Office Park)

Telefonszám

+36 20 / 371 1961

E-mail cím

info@europalyazat.hu