Újabb pofon a Kormánytól a KIVA-t választóknak

Március 3-án jelent meg az uniós pályázatok hivatalos felületén társadalmi egyeztetésre a GINOP-2.1.9-20-as kódszámú, Vállalatok innovációs tevékenységének támogatása című pályázati felhívás. A felhívás új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve ezek prototípusai kifejlesztését kívánja támogatni a rendelkezésre álló 4,36 Mrd Ft-ból. A pályázati kiírás keretében kisvállalkozások 45%, középvállalkozások 35%-os támogatási mértékkel nyerhetnek el minimum 20, maximum 50 millió Ft támogatást.

Ideáig minden szép és jó, és alapvetően számomra külön üdvözítő minden olyan felhívás, amely új termékek kifejlesztését támogatja, és az a célja, hogy a KKV-k próbáljanak meg saját termékekkel megjelenni a piacon. Ez azért nagyon fontos, mert ha egy KKV-nak olyan önálló termékei vannak, amelyeket a fogyasztók szeretnek, úgy például egy multinacionális kereskedő láncnak sem lesz választása, mint árusítani az adott terméket. Ezt kihasználva a gyártó KKV is sokkal jobb tárgyalási alappal indul egy viszonteladói szerződés feltételeinek megállapításakor.

Ezért érthetetlen számomra, hogy a pályázati felhívás a támogatási igénylők köréből miért zárja ki kategorikusan azon mikro- és kisvállalkozásokat, amelyek a KIVA hatálya alá tartoznak. Az még érthető, hogy a maximális 12 milliós bevétel alacsony adóztatására játszó KATA-s cégeket miért nem engedi pályázni a felhívás, de az már egyáltalán nem, hogy az akár sok 100 millió Ft bevételű, és akár több tucat foglalkoztatottat is alkalmazó kisvállalkozások miért jutnak szintén a kizárás sorsára.

A KIVA-t ugyanis a Kormány arra szánta, hogy az ezt választó cégeknek kevesebb adót kelljen befizetni az alkalmazottaik után, ezzel pedig versenyelőnyre tegyenek szert a nagyobb cégekkel szemben. A bruttó bérre rakodó 12%-os KIVA ugyanis jóval kedvezőbb, mint a 17,5%-os szociális hozzájárulási adó plusz a 1,5%-os szakképzési hozzájárulás, amit a normál adózóknak kell fizetni.

Ez tehát egy jelentős könnyítés az ezt választó cégeknek, nem csoda, hogy cégek ezrei választották a KIVA-t. A Kormány még egy kampányt is folytatott a KIVA népszerűsítése érdekében, és sok cégnél a Minisztérium számolta ki, hogy az előző évben mennyit adót spóroltak volna, ha a KIVA szerint adóztak volna. Ezért is érthetetlen, hogy akkor most miért „bünteti” őket a kormány, és zárja ki ezen cégeket egy számokra esetleg kedvező pályázati lehetőségből.

A jelenleg hatályos szabályok szerint egyébként azon cégek választhatják a KIVA-t, amelyeknek az árbevétele 1 Mrd Ft alatt marad, és a dolgozói létszám sem éri el az 50 főt. Ezért írtam már fentebb is, hogy itt bizony igen komoly potenciállal rendelkező cégek is választhatják a KIVA-t, hiszen egy 500 milliós árbevételű, 25-30 főt foglalkoztató vállalkozás már igen komolynak számít több szektorban is.

Csak remélni tudjuk, hogy valaki végre a fejéhez kap a Pénzügyminisztériumban, és kihúzzák a KIVA-s cégeket kizáró passzust a pályázati felhívás végleges verziójából.

Vélemények

Ajánlatkérés / Kapcsolatfelvétel

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kapcsolat

Cégnév

EURO Pályázat Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Cím

2040 Budaörs, Szabadság út 117. (Budaörs Office Park)

Telefonszám

+36 20 / 371 1961

E-mail cím

info@europalyazat.hu